Raspberry Pi – Login pe portul serial


A trecut aproape o luna de la ultima postare asa ca m-am mobilizat sa fac ceva interesant cu Raspberry Pi. Din lipsa de timp nu e ceva spectaculos, totusi poate fi primul pas spre aplicatii mai complexe. Pentru ca intentionez sa conectez niste dispozitive la Raspberry Pi pe portul serial, m-am gandit sa fac primul pas si sa leg Raspberry Pi la calculator folosind un adaptaor USB – TTL. Prin aceasta metoda se pot vedea mesajele de boot fara a fi nevoie de un monitor si este posibila logarea la Raspberry pe portul serial (de exemplu fara a mai lega placa la reteaua ethernet). Sunt disponibile pe eBay dispozitive ca acesta (pe care l-am si comandat de altfel), insa aveam prin casa un “USB BUB”, care arata cam ca aici si care a fost suficient pentru ce aveam nevoie. Pinii care se folosesc sunt incadrati cu rosu in imaginea urmatoare (click aici pentru sursa imaginii originale):
Raspberry Pi GPIOs
Se conecteaza in felul urmator:
Raspberry Pi USB TTL Wiring
Conectare pe portul serial la Raspberry Pi
Aveti grija sa deconectati placa de la sursa de tensiune in timp ce faceti conexiunile. Pentru conectare se poate folosi orice aplicatie de tip “terminal” (Hercules, Hyperterminal etc.). Eu am folosit Putty, cu urmatoarele setari:

Serial line: COM3
Speed: 115200
Connection type: Serial

Putty Raspberry Pi Configuration
COM3 trebuie inlocuit cu portul corespunzator, in functie de cum a fost recunoscut adaptorul de catre sistemul de operare. Click pe Open si dupa alimentarea placii Raspberry ar trebui sa avem output in Putty si in cele din urma un prompt de login.
Raspberry Pi login via serial port
RaspBMC este foarte tacut. Numai cateva linii si avem promptul de login. Numele de utilizator implicit este “pi” si parola “raspberry”.
Raspbian login via serial port
Raspbian este mult mai vocal, afiseaza aproape tot output-ul disponibil pe monitor inainte de a afisa login prompt-ul. Se folosesc in mod implicit aceleasi date de conectare ca si la RaspBMC (XBMC pentru Raspberry Pi).
ArchLinux login via serial port
Ultima varianta pe care am testat-o a fost Arch Linux. Datele implicite de conectare sunt “root” si parola “root”.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>