Programarea microcontrolerelor

Acum cateva luni m-am intors la o mai veche pasiune – programarea microcontrolerelor. Pasiunea asta a inceput prin 2001 sau 2002 cand m-am jucat pentru prima data cu un PIC16F84. Mi-aduc aminte ca mi-am imprimat tone de documentatie, datasheet-uri, exemple… si ca realizasem cateva lucruri interesante – comunicatie seriala, RS232, 485, I2C, senzori digitali de temperatura si altele.

De atunci am avut mai multe perioade in care m-am ocupat mai mult sau mai putin de acest hobby, insa intotdeauna m-am lovit de o problema: hardware-ul. Daca la programarea calculatoarelor nu ai nevoie de nimic special, cu microcontrolerele e cu totul altceva. Ai nevoie cel putin de un breadboard si de multa rabdare, iar daca vrei sa realizezi ceva mai “permanent”, iti trebuie o metoda de a obtine PCB-uri (fie sa le confectionezi, fie sa le cumperi). Si nu mai vorbesc de componentele propriu zise.

Asa ca acum, la sugestia unui bun prieten, am decis ca e mai bine sa merg in general pe placi de dezvoltare gata facute. Astfel te poti apuca imediat sa programezi, cu un minim de efort pe partea de hardware. Asa am descoperit Arduino si compatibilele, JeeNode si alte platforme de dezvoltare.

Imi propun sa prezint aici aventurile mele in lumea microcontrolerelor si – in masura posibilitatilor – sa rezolv probleme si sa prezint solutii pentru ca altora sa le fie mai usor. In plus, voi incerca sa vin cu idei de reducere a costurilor pe partea de hardware, astfel incat aceasta pasiune sa devina cat mai accesibila pentru toti cei interesati.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>