DivIDE pe ICE Felix HC-91

Asa cum mi se intampla de obicei, gasesc uneori cate o placa pe care am cumparat-o cu planuri mari si care a sfarsit prin a aduna praf pe undeva. De data asta a fost vorba despre un kit DivIDE, luat de aici. Probabil faptul ca a venit sub forma de kit m-a facut sa o abandonez pentru asa de multa vreme, insa m-am mobilizat si am lipit cele aproximativ 35 de componente si – culmea – placa functioneaza.
DivIDE HC 91
La cateva luni bune dupa ce am cumparat placa (la care s-a adaugat si timpul mare de livrare), trebuie sa marturisesc faptul ca avand in fata un cablaj fara silk-screen si un pumn de piese m-am simtit destul de dezorientat si mi-a parut rau ca nu am luat o placa deja populata si functionala. Cu toate astea, am trecut la treaba si mi-a fost de mare ajutor imaginea de aici: http://www.divide.cz/files/divide57c_(component_side).png. Un alt dezavantaj al kit-ului este ca memoria eprom nu contine niciun firmware, cateva indicatii fiind disponibile la http://www.divide.cz/index.php?x=howto (pasul 14).

Pe scurt, dupa montarea componentelor pe cablaj, interfata se conecteaza la HC si se trece la transferarea firmware-ului. Aceasta se poate face incarcand in HC cu LOAD “” firmware-ul in format .tap. Personal am folosit winTZX, care nu e cel mai prietenos software dar si-a facut treaba.

Firmware-ul pe care l-am folosit a fost esxdos. HC-ul l-am conectat la laptop folosind un cablu audio obisnuit (jack – jack) pe care l-am taiat si am conectat masa la pinul 2 din mufa DIN a HC-ului si semnalul la pinul 1. Masa (pinul 2) este pinul central din mufa respectiva, iar semnalul il puteti determina fara grija si prin incercari. Pentru firmare-ul esxdos trebuie copiate pe CF-card directoarele BIN si SYS din arhiva si trebuie de asemenea creat directorul TMP.

Dupa incarcarea firmware-ului din formatul .tap, urmati instructiunile de pe ecran. Pe scurt, deconectati jumper-ul E (JP2) si apasati orice tasta. Veti vedea linii colorate pe border, iar la final mesajul 0: OK. Conectati jumper-ul si resetati HC-ul. La restart trebuie sa vedeti logo-ul DivIDE si cateva mesaje de initializare, dupa care puteti accesa esxdos apasand butonul NMI de pe interfata.
HC 91 ICE Felix DivIDE

Desi intentionam sa folosesc esxdos, am testat si firmware-ul FATware, care la mine nu a functionat. De asemenea, initial am incercat sa folosesc un HC91+, in special datorita tastaturii mai bune a acestuia, care speram sa functioneze in modul +2 (JP1 pus), insa nu a mers.
HC91 cu DivIDE pe monitor LCD

Daca vreti sa dati o viata noua HC-ului, probabil aveti nevoie de o interfata DivIDE. Daca ar fi sa o iau de la capat, as cumpara una gata asamblata, pentru a scapa de frustrarile legate de documentatia saraca si de instalarea firmware-ului, insa chiar si asa experienta a fost una interesanta.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments »

 
 • Victor says:

  Am luat un DivMMC Enjoy *mini* (similar cu DivIDE) și l-am pus pe un HC 90 (cu procesor românesc MMU 80CPU) și nu merge, crapă la loading ESXDOS.SYS
  Am căutat puțin și există posibilitatea ca respectivul procesor sau model să nu aibă pinul M1 funcțional (e vorba de ceasul pentru interfața pentru periferice).
  Mă poți ajuta spunându-mi ce procesor are HC 91?
  Am de gând să scot procesorul și să pun un soket pentru a încerca un Zilog Z80.

 • admin says:

  din pacate nu stiu si nici nu am HC-ul aproape ca sa pot verifica, insa nu cred ca e un procesor romanesc.

 • Cosmin-Andrei Tamas says:

  HC91 de regula avea procesor facut de ST. Z8400BB1 adica Z80BCPU

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>