Clonele Arduino
Faptul ca Arduino are un hardware open source a dus, asa cum era de asteptat, la aparitia asa-numitelor “clone” sau dispozitive “compatibile Arduino”. Departe de a fi ceva rau, acest aspect aduce inovatie si costuri reduse pentru utilizatorii finali.
Realizatorii platformelor Arduino nu se opun “clonarii” dispozitivelor lor, ci au intentia de a-si proteja numai marca “Arduino”. Altfel spus, oricine este liber sa produca si chiar sa comercializeze placi de dezvoltare pe baza designului publicat pe arduino.cc, cu conditia sa nu foloseasca pentru acestea numele “Arduino”. Ca o masura de protectie in plus – pentru ca hardware-ul implica si costuri mult mai mari ca soft-ul, in ultima vreme se constata ca autorii Arduino publica noile scheme si PCB-uri numai dupa ce acestea au fost testate si un numar suficient de placi a fost deja produs.
“Clonele” Arduino se impart in cel putin doua categorii:
- Clonele propriu-zise, care sunt copii identice ale originalelor, produse pe baza acelorasi scheme electronice si pe baza aceluiasi design de circuit imprimat.
- Dispozitive care au la baza design-ul Arduino si folosesc acelasi mediu de dezvoltare, dar sunt diferite ca forma (uneori complet diferite) si aduc unele imbunatatiri sau facilitati noi.
In categoria copiilor identice intra in general dispozitivele fabricate in China. Acestea arata si functioneaza la fel ca cele fabricate in Italia si nu m-ar mira ca si cele pe care scrie “Made in Italy” sa fie produse tot in China.
Exista de asemenea dispozitive foarte asemanatoare, compatibile cu shield-urile Arduino, si care aduc in plus unele imbunatatiri si uneori sunt mai ieftine.


Dintre rudele mai indepartate as putea aminti JeeNode, care ma pasioneaza si cu care lucrez in prezent. In afara de microcontrolerul ATmega328, acest dispozitiv este dotat cu un modul RFM12B, produs de HopeRF, care permite comunicatia radio pe 868 MHz intre mai multe JeeNode-uri.


Voi ce dispozitive folositi?
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Inafara de uC-lerul cu care este dotata aceasta placa de dezvoltare, mai poti programa si altceva, folosind arduino, dar mai ales compilatorul arduino ?
De exemplu uC cu mai multi pini.
In principiu da, de exemplu poti folosi un micro mai slabut, ca aici:
http://www.youtube.com/watch?v=30rPt802n1k
E de asemenea posibil sa pui bootloader-ul Arduino pe alte microcontrollere.