Arduino

Cand am descoperit Arduino am trecut de la extaz la agonie si inapoi, ca sa zic asa. Ma rog, nu chiar, insa ce vreau sa spun e ca la inceput m-a entuziasmat, apoi am fost putin dezamagit si in final a ajuns sa-mi placa.

Arduino este o platforma de dezvoltare ce are doua componente principale:

  • un design hardware deschis, bazat pe un microcontroler ATMega (8, 168, 328 sau 1280)
  • un IDE si un limbaj de programare propriu (bazat pe Wiring si in esenta C/C++)

Ce mi-a placut de la inceput a fost designul compact si conectorul USB de la Duemilanove. Astfel puteam incepe sa programez imediat, pe laptop, fara sa am grija unui programator extern sau a unui port serial sau paralel.

Ce nu mi-a placut a fost fost limbajul propriu, insa am descoperit mai tarziu ca nimic nu ma obliga sa-l folosesc (desi atunci se pierd multe dintre avantajele acestei placi de dezvoltare).

Din punct de vedere hardware, Arduino nu face decat sa puna la dispozitie in mod compact un microcontroler cu cele cateva componente absolute necesare functionarii (alimentare, oscilator, reset), un port de programare si pinii de intrare/iesire. Dar, acest design simplu ne permite sa legam la microcontroler senzori, LED-uri, LCD-uri, relee, memorii, card-uri si orice alt dispozitiv pentru a interactiona cu lumea exterioara.

Un mare avantaj pe care il are Arduino este ca poate fi pus la treaba imediat, fara sa fie nevoie de alte dispozitive, componente sau de efort din partea programatorului. Pur si simplu se instaleaza mediul de dezvoltare, se cupleaza placa la calculator pe un port USB si se poate programa. Nu e nevoie nici macar de alimentare, placa alimentandu-se din portul pe care si comunica.

Un alt avantaj este designul deschis, atat hardware cat si software. Designul hardware open source a dus la aparitia a numeroase “clone”, care adauga functionalitati noi platformei originale, simplifica unele aspecte sau doar reduc costurile. Tot designul deschis ne permite sa ne construim singuri propria platforma Arduino, ceea ce reduce si mai mult costurile de start-up si – de ce sa nu o spun – ne satisface si pasiunea multora dintre noi pentru DIY.

Punctul comun al tutuor acestor platforme, “clone” sau “originale”, este software-ul, care ruleaza fara modificari pe fiecare dintre ele si care le pune eticheta “Arduino”.

Din punctul meu de vedere, platforma Arduino a fost conceputa in special ca un instrument educativ, care sa permita o introducere rapida in lumea microcontrolerelor, dar poate fi folosita cu succes nu numai pentru experimente ci si in dispozitive “permanente”.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>